Beeldende therapie


Verbeelden wat vanbinnen leeft

1 beeld zegt meer dan 1000 woorden

Loopt het dagelijks functioneren moeilijk? Is er iets waar je tegenaan loopt en weet je niet hoe het verder moet? Dan kan beeldende therapie helpen om vanuit datgene wat zich in het beeldend werk toont, inzicht te krijgen in je voelen, denken en doen. Patronen en blokkades kunnen zichtbaar en zelfs tastbaar worden. Op die manier kan er ruimte gemaakt worden voor acceptatie en/of verandering.


In beeldende therapie wordt gewerkt op verschillende niveaus van cognitief-symbolisch tot perceptueel-affectief en kinesthetisch-sensorisch waardoor dieperliggende emoties naar boven kunnen komen. Door afstand te nemen van het beeldend werk en dit te analyseren worden inzichten vergroot.


Maar of het nu gaat om diepe kwetsuren of alledaagse stress, beeldende therapie kan ook simpelweg ontspanning bieden. Een goed gevoel, een succeservaring die kan bijdragen aan een betere balans in je dagelijks functioneren, zelfs als je denkt helemaal niet creatief te zijn. 


Op Helewij maken we ruimte voor individuele en groepsmomenten om creatief tot ontspanning, verbondenheid en inzichten te komen. Verschillende materialen en technieken laten je verrassen en verwonderen door wat het beeld jou toont. Beeldend kunnen we voelen, denken en creëren.


Helen van psychisch leed

werken rond emoties, zelfbeeld, zelfbewustzijn, zingeving, relaties en verbondenheid. Van angst, verdriet of boosheid naar moed om opnieuw verwondering, blijdschap of liefde te kunnen voelen.


Stress verminderen

werken met toegankelijke materialen die succeservaringen, plezier en ontspanning garanderen


Aangewezen bij onder meer

algemene stress-klachten, trauma, verslaving, rouw, ik-versterking, emotie-regulatie, (faal)angst, perfectionisme, negatief zelfbeeld, assertiviteit, burn-out, depressie, ...


Hoe voel je?
Welke impact heeft het op je?

Voelen

Soms zitten we helemaal in ons hoofd. Je staat niet meer echt stil bij wat je voelt. Beeldend kunnen we wat we voelen, denken en doen visualiseren en  structureren om vanuit het hoofd naar je oerbrein te gaan; je overlevingsmechanismen, je intuïtie en je levensenergie.

Loshouden.
Wat hou je vast, wat laat je los?

Moed vinden

Het is een dualiteit, zoeken tussen loslaten en vasthouden bij gevoelens, gedachten en gedrag. Kleine koesteringen, grote dankbaarheid, uitlichten wat mooi en verbindend is, vergeven en accepteren wat pijnlijk en moeilijk is. Via beeldend werk gaan we met moed aan de slag om stukjes te kunnen aanvaarden, te koesteren of los te laten.

Durven en doen

Zelfbeleving

Lijkt goed nooit goed genoeg en word je soms door angst verlamd om te proberen of te transformeren? Dan gaan we onze nieuwsgierigheid voeden vanuit verwondering  om beeldend op zoek te gaan naar hoe imperfect, perfect kan zijn. Hoe je weg van het denken en vanuit gevoel aan de slag kan zonder intenties of verwachtingen waardoor je waardering voor wat zich aandient kan groeien om uiteindelijk met vertrouwen tot zelfontwikkeling kan komen.

Zo gaan we te werk

Onze werkplek is een ontdekkingsruimte met verschillende materialen en technieken die we uitproberen en beleven. In de sessies werken we samen rond een thema of doel. Dit kan gaan over puur ontspannen tot meer inzichtelijk werken rond voelen, denken en doen. Wie interesse heeft om te proeven van beeldend werk, kan aansluiten bij zowel het vrij atelier als de groepssessies of een individuele sessie boeken.

Stapsgewijs beeldend

voelen, denken en doen

exploreren

Samen ontdekken wat we denken, voelenen doen via diverse materialen en technieken. We werken met stoffen, hout, karton, papier, inkt, verf, krijt, potlood, pen en zoveel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

creëren

Zonder verwachtingen gaan we aan de slag om tastbare werkstukken te maken. Niets is fout, alles is prima.

Falen bestaat niet.

visualiseren

Verrassend hoe wat je denkt of voelt voor en door jou gevisualiseerd kan worden. Praten hierover kan maar hoeft niet. Het tastbare resultaat kan op zich voor jou al genoeg zijn.

transformeren

Ons uiteindelijke doel is dat via het creatief proces ontspanning, plezier, groei maar ook verandering, aanvaarding of heling mogelijk worden.

Tarieven

individuele sessies


1u individuele begeleiding

65 euro


afspraak maken

groepsatelier 7-13 jaar


Focus op veerkracht en zelfbeleving.

Vertrekkend vanuit een thema en techniek creëren van een eigen beeldtaal om gevoelens, gedrag en gedachten zichtbaar te maken.


max 8 personen

30 euro pp incl. materiaal


elke woensdag

14 - 16u

online inschrijven

groepsatelier +14 jaar


Focus op veerkracht en zelfbeleving met ruimte voor elk individueel verhaal.

Via diverse thema's en technieken ontdekken van eigen emoties, gedachten, gedrag, behoeften en obstakels.


max 7 personen

 30 euro pp incl. materiaal


elke woensdag

19u - 21u

online inschrijven

vrij atelier


Vrij gebruik van atelierruimte, drukmateriaal, schildersezel, ... Vertrekken vanuit een thema en techniek.


max 8 personen

 20 euro pp incl. materialen


elke vrijdag

19u - 21u

online inschrijven


workshops


Diverse creatieve technieken ontdekken in groep.

Het aanbod wordt aangepast aan de leeftijd.

vanaf 6 jaar kinderworkshops 2u

25 euro pp incl. materiaal

vanaf 10 jaar workshops 3u

45 euro pp incl. materiaal


schilderen, gelatinedruk, collografie,

monotypes, gips, 3D-werken,...


enkel op aanvraag


Meer info

Sprekende beelden

Levensloopproblemen  loslaten vasthouden
door Kristel Volkaerts 17 okt., 2023
Levensloopproblemen kunnen je flink uit evenwicht brengen. Het is opnieuw zoeken naar balans in je voelen, denken en doen. Beeldend wordt wat speelt zichtbaar en tastbaar. Dit biedt zowel troost, inzicht als (h)erkenning voor jezelf en je omgeving.
Negatieve emoties
door Kristel Volkaerts 21 mrt., 2023
We hebben allemaal een rugzakje dat we meedragen. Maar soms is het goed de inhoud even te controleren en te zien hoe we die rugzak een beetje lichter kunnen maken of herschikken.
Gedragspatronen doorbreken
door Kristel Volkaerts 21 mrt., 2023
Elke keer hetzelfde patroon. Hoe doorbreek je het? Wat is er nodig?
Toon meer
Share by: